Archive for the ‘Biztonság’ Category

A Windows Server 2008 biztonsági okokból a pagefile-t felülírja a leállításkor. Ez azonban nagyon lelassíthatja a gép újraindításást/leállítását. Ha differenciál VHD-t, vagy snaphotot használunk, akkor ráadásként még a (a)vhd által elfoglalt hely is megnő a pagefile méretével.

Ezt a törlési funkciót a registryben kikapcsolhatjuk, a lent megadott kulcs nulla értékre módosításával.

[HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\
Memory Management] : "ClearPageFileAtShutdown"=0

Szerverek üzemeltetésénél általában szükség van valamilyen jelszó házirend kialakítására. Ezt a Windows rendszerekben a Group Policy Editorral lehet megoldani. A jól ismert képernyő egy nem Domain tag kiszolgáló esetében így néz ki:
Normál biztonsági házirend
A minap szerettem volna az ingyenesen elérhető Hyper-V Server 2008-on a Password Complexity beállítást kikapcsolni, hogy egyszerűbb jelszavakat is lehessen használni a szerveren. A szerver nincs domainben, így fogtam és betöltöttem egy távoli gépen az MMC-be a Hyper-V szerver házirendjét. Ekkor ért a meglepetés, Account Policies sehol:
Nem tartományi tag Hyper-V Szerver 2008 biztonsági házirendje egy távoli gépről
Némi keresgélés után a következő megoldásra jutottam:
Ki kell exportálni a Policy-t egy szöveges állományba.
Policy Export
Ezután akár egy notepaddel is szerkeszthető a policy.
Házirend módosítás notepaddel
Nincs más hátra, mint a módosításainkkal configurálni a házirendet.
Új .cfg alapján a házirend beállítása
És kész is van.

Most ültem végig egy HP Imaging and Printing Security tanfolyamot. Ami kiderült, hogy a HP nyomtatói és MFP-i rengeteg security lehetőséget tartalmaznak, de úgy jönnek ki a gyárból, hogy SEMELYIK nincs rajtuk bekapcsolva. Szóval, ha bedugunk a hálózatunkra egy ilyet, akkor legalább egy webböngészővel adjunk neki jelszót, és tiltsuk le a nem használt dolgokat. Egyébként érdemes a tanfolyamra elmenni, mert némileg más szemszögből látja az ember a “Security”-t.

Categories